Etiqueta

Aplicar correctament l’etiqueta ajuda a prendre forces i estimular la nostra atenció, la paciència, la perceverança, el coratge i la humilitat i, d’altres qualitats necessaries per a l’estudi d’aquesta disciplina i la vida en general.

“Si s’oblida aquest esperit, ens convertim en persones sense cap valor i, l’Esperit de l’Aikido es perd completament”
Gozo Shioda

Respecte,  vers tots els companys d’entrenament, l’instructor i la sala on realitzem els entrenaments (Dojo).

La Salutació

La salutació és un gest que es repeteix sovint en la pràctia de l’Aikido Figueres.
És un gest de gratitud que es mostra vers el nostre company, vers l’instructor i vers la sala on practiquem.
Saludarem al company abans i després d’entrenar.
Saludarem a l’instructor quan ens faci un aclariment.
Saludarem cada cop que entrem i sortim del tatami.

Ordre

Al començament i final de cada classe, respectarem el protocol de l’escola,  Sempai (alumne/practicant més antic) a la dreta i Kokai (alumne/practicant més novell) a l’esquerra de la filera.
Quan l’instructor pari la classe per a fer una explicació, anirem ràpidament a seure en seiza. En aquest cas, no caldrà seguir l’ordre protocolaritzat per a l’inici i final de cada classe.
Deixarem les zoris (sabates) ben col.locades i ordenades a l’entrada del tatami.

Higiene

Sempre portarem el dogui (kimono) net i en bones condicions.
Les ungles de les mans i peus, ben tallades i netes, per a evitar accidents.

Puntualitat

Procurarem arribar al dojo uns minuts abans de començar la classe i, asseguts en seiza (de genolls), esperarem l’inici de l’entrenament.
Procurarem no sortir del tatami durant tot l’entrenament, així podrem mantenir l’atenció i concentració tota la estona. Si per algun motiu haguéssim de sortir, demanarem permís a l’instructor.

Relació Sempai – Kohai

Anomenem Sempai al “germà gran”, al que ha començat abans el seu entrenament que un mateix i, li agrairem cada cop que ens doni algun consell per a la nostra evolució.
El sempai donarà sempre exemple de bon comportament i cortesia per a mantenir el bon esperit en el dojo.
Anomenem Kohai al “germà petit”. Tots els sempai procuraran ensenyar i tenir cura dels kohai, per tal de mantenir una bona actitud i harmonia dins del dojo.

Shite / Uke

En l’entrenament de l’Aikido Figueres es van intercanviant els rols de Shite (qui realitza la tècnica) i Uke (qui ataca i, com a resultat, rep la tècnica). D’aquesta manera, en comptes de competir el que es treballa és la pròpia progressió personal i ajudar a la progressió del company o la companya.

Tachi / Suwari Waza

Les tècniques realitzades dempeus les anomenem Tachi Waza; les tècniques que realitzarem de genolls les anomenem Suwari Waza.
El 80% de les tècniques de base que disposa l’Aikido Figueres es poden realitzar en tachi waza i suwari waza. Això implica un aprenentatge i control del nostre centre de gravetat. Comporta una coordinació entre la part baixa (cames), la mitjana (cintura) i superior  del nostre cos.

Ossaé / Nagué

En la pràctica d’aquest Art Marcial, la tècnica acaba amb un control del company/adversari (ossaé) o amb la seva projecció (nagué).
Quan parlem de controlar-lo ens referim a immobilitzar-lo al terra, de bocaterrosa i neutralitzant el seu centre d’energia (hara). Al mateix temps de controlar i neutralitzar el company o adversari, l’Aikido té molta cura en protegir-lo.

Mokuso

Estat de relaxació i concentració en què entrem al començament i al final de cada classe.
Al començament de la classe el realitzem per a deixar fora del tatami totes les emocions i situacions viscudes durant la jornada, per tal de preparar-nos i concentrar-nos en  l’entrenament que anem a realitzar.
Al final de la classe realitzarem Mokuso per a relaxar-nos després de l’entrenament i poder recordar i retenir tot el que hem après durant l’entrenament.
El Mokuso el realitzarem asseguts en Seiza (de genolls), amb els ulls tancats i la columna vertebral ben recta.
Mokuso ens ensenya a concentrar-nos, controlar el nostre estat emocional, conservar l’atenció, relaxar la respiració i mantenir-nos connectats amb el cel i la Terra.

El terme Ossu

La traducció literal és, “perseverança sota pressió”.
És un terme molt utilitzat dins l’Escola.
Utilitzarem aquest terme per ; agrair un consell, dirigir-nos a l’instructor, saludar,  despedir-nos,  demanar perdó,…
Ossu contribueix a mostrar agraiment, humilitat, paciència, bona voluntat i sinceritat.
Aquest terme, al Japó, l’utilitzen sobre tot els homes.

Límits

Durant l’entrenament, s’anirà en compte per tal de sentir els límits del company i no fer-li mal.
Tindrem cura dels límits del tatami, columnes, parets,…
Els membres, respectaran el lloc on es practica i mantindran ” l’Esperit” que regna en el Dojo.

Top