Concepte d’Aikido

AIKIDO

AI (unió) , KI (energia) , DO (camí)

Camí de la Unió de l’Energia

Què és l’Aikido?

L’Aikido és una de les Arts Marcials que es varen crear al Japó.
Després de la Segona Guerra Mundial, l’Aikido es va estendre ràpidament i avui s’ha tornat molt popular en molts països. El “boom” de l’Aikido es pot veure a tot el món. És adorat per les diferents generacions, independentment de la nacionalitat, cultura, idioma, etc…
El principi de l’Aikido és el de no resistir-se a les lleis de la naturalesa, harmonitzar-se amb elles sense l’ús de la força física.
Les tècniques d’Aikido s’apliquen mitjançant l’ús de la pròpia energia, juntament amb la del teu adversari. Això significa que no importa si ets fort o feble, gran o petit, home o dona, jove o vell. Tothom pot practicar Aikido.
La pràctica d’aquest art marcial es realitza per parelles. El que realitza la tècnica (shite), i el que la rep (uke).
No hi ha competició en l’entrenament d’Aikido, deixant de banda d’aquesta manera els sentiments de guanyar o perdre.
L’Aikido és conegut com l’Art Marcial de l’Harmonia.

D’on ve l’Aikido?

L’Aikido deriva de la Daito-Ryu Aiki-Jujutsu.
Es diu que la Daito-Ryu va ser fundada fa 800 anys per Shinra Saburo Minamoto no Yoshimitsu. El Kai Genji de la família Takeda (un dels governants locals Samurai) va conservar la Daito Ryu com un Art Marcial secret dins de la família. Ningú coneixia ni tan sols el nom d’aquest Art Marcial fins que Sokaku Takeda Sensei va començar a ensenyar-lo fora de la família en el segle XIX.
Com a alumne de Sokaku Takeda, Morihei Ueshiba va desenvolupar l’Aikido a partir de l’estudi de la Daito Ryu i de les seves pròpies idees. El va començar a donar a conèixer després de la Segona Guerra Mundial, com un Art Marcial adequat per als temps moderns, en termes d’Esperit i Tècnica.
Des d’aleshores, molta i molta gent es va interessar per l’Aikido.

 L’Aikido Yoshinkan

Aikido Yoshinkan va començar l’any 1955 en un Dojo a Tsukudo-Hachiman, Shinjuku,Tokyo, de la mà de Shioda Gozo Sensei.
Ara, la seva seu (Hombu Dojo), es troba a Kami-Ochiai, Shinjuku Tokyo.
La Federació d’Aikido Yoshinkan i la Federació Internacional d’Aikido Yoshinkan van ésser fundades l’any 1990 i estan actualment dirigides pel fill de Gozo Shioda, Yasuhisa Shioda. Les dues organitzacions contribueixen a la propagació de l’Aikido Yoshinkan no només al Japó, sinó a tot el món.
Shioda Gozo Sensei va néixer un 9 de setembre de l’any 1915. El seu pare, Dr. Seiichi Shioda, era conegut com un gran doctor i patriota. Gozo va ésser el seu segon fill.
A l’edat de 18 anys, Gozo Shioda va començar a estudiar Aikido amb Morihei Ueshiba (O Sensei), fundador de l’Aikido. Va dedicar 8 anys a estudiar Aikido amb Ueshiba Sensei, entrenant intensament fins arribar a ser mestre d’Aikido.
Després de la Segona Guerra Mundial, l’any 1954, la Life Extension Society va organitzar una exhibició de totes les Arts Marcials del Japó. La demostració de Gozo Shioda en l’esdeveniment va ser molt elogiada i va rebre el premi més alt. Aquest esdeveniment va ser molt important ja que l’Aikido va ésser conegut per la Societat Japonesa.
Un any després de la demostració, líders empresarials del Japó van recolzar i ajudar Gozo Shioda a establir l’Aikido Yoshin-Kai i el Dojo Yoshinkan.
Gozo Shioda va treballar des d’aleshores en la difusió i el desenvolupament de l’Aikido.
El 17 de juny de 1994, després d’un tractament mèdic, va morir pacificament.
Gozo Shioda va transmetre l’Aikido a molts instructors, els quals ara estan donant a conèixer i desenvolupant l’Aikido Yoshinkan per tot el món.
Iban Galindo, de l’Aikido Figueres, a l’Alt Empordà, és un d’aquests instructors que continuen ensenyant l’Aikido que va desenvolupar Gozo Shioda.